ZADZWOŃ:  791 100 014

Cięcie winorośli

 

Jak i kiedy ciąć winorośl


Późną zimą, gdy temperatura jest już na plusie - można przystąpić do cięcia winorośli. Cięcie jej w czasie silnych mrozów mogło spowodować przemarznięcie pędów. Natomiast zbytnie zwlekanie z tym zabiegiem skutkować będzie 'płaczem łozy', co znacznie osłabi roślinę.
Winorośl wymaga silnego cięcia. Jest ono niezbędne dla prawidłowego wzrostu, odporności i obfitego owocowania. 
Cięcie winorośli nie jest zabiegiem prostym. Przez pierwszych kilka lat po posadzeniu rośliny należy przeprowadzać cięcie formujące, mające na celu nadanie roślinie porządanego kształtu. W kolejnych latach uprawy stosujemy cięcie zasadnicze, które ma na celu zachowanie odpowiedniej formy i pobudzenie krzewu do obfitego owocowania. Polega ono na skracaniu łoz i usuwaniu przemarzniętych pędów.
Pamiętajmy że krzewy winorośli lubią ciepło, dlatego sadząc wybierajmy im miejsca przy południowych i zachodnich ścianach budynków, altan czy pergoli.

 

 


Zobacz inne artykuły

 

 

 

 

smart foreash